Телефон

0885350557

Email

antoniyaatanasova@gmail.com

Работно време

Пон-Пет: 10:00 - 19:00

Техниката Боуен е динамична система за въздействие на мускули, съединителна тъкан, органи и нерви, разработена от австралиеца Том Боуен през 50те години на 20ти век.

Помага за облекчение при наранявания, както и при редица остри и хронични състояния. Подходяща е за всяка възраст. 

Техниката Боуен работи върху цялото тяло, чрез възстановяване на баланса на Вегетативната нервна система – отделът от нервната система отговорен за всички неволеви функции на тялото. 

Животът става все по-забързан, което претоварва нервната система и тя влиза в състояние на свръхстимулация. 

По време на Боуен сесия настъпва дълбока релаксация  и реактивиране на възстановителните процеси в организма. 

Сесиите Боуен са между 20 мин и час, правят се през леки дрехи, и не причиняват никакъв дискомфорт. 

Корекциите в състоянието започват още по време на сесията и може да продължат няколко дни след това. 

Важно е в следващите дни да няма друга форма на мануално въздействие върху тялото, за да не се наруши процеса. 

Какъв е механизмът на действие?
Върху какво въздейства терапевта?

 • Стреч рефлекс:
  Въздействието в залавните места на мускули и сухожилия, стимулира намиращите се там рецептори, информиращи нервната система за степента на напрежение и разтягане на съответната структура. След терапия може да имате усещането за лекота в движенията, а не рядко може да се чувствате сякаш сте били на тренировка.
 • Ставни рецептори:
  Движенията върху и около ставите, въздействат върху ставната капсула и ставните връзки, които са богати на рецептори. Тук отново нервната система получава стимул, без да има силова манипулация, който ще я провокира да нормализира функциите в зоната. След терапия се увеличава обема на движение в ставата.
 • Фасция:
  Всяко движение Боуен се прави на ниво фасция – по този начин влияе на взаимодействието между фасцията и нервите в зоната, мобилизират се мускулите и сухожилията. Фасцията играе решаваща роля в мускулната координация, правилната стойка и общата структурна и функционална цялост на тялото. При травми и заболявания се нарушава нормалната структура на фасцията – тя се усуква, втърдява, дехидратира или контрахиран (свива се). Често след Боуен сесия се наблюдава бързо подобряване на стойката, отпускане на напрегнати структури по тялото, омекване на белези и подобряване на общата подвижност на тялото.
 • Сегментарни висцеро-соматичнши спинални рефлекси: Посредством въздействие върху кожата и подлежащите тъкани по време на Боуен сеанс се предизвикват реакции във вътрешните органи.
 • Акупунктурни точки и медириани:
  Много от Боуен движенията съвпадат с акупунктурни точки или преминават пред 1 или повече меридиани, и това води до промяна в акупунктурния пулс.
 • Хармонични вибрации или резонансен модел: 
  Явлението се нарича Солитон вълна и представлява вълна, която не намалява амплитудата си без значение какво разстояние изминава.
 • Лимфна система: Активира се дренираното на лимфната система като това подобрява състоянието на имунната система и обмяната на веществата, забързва детоксикацията и подобрява функционирането на организма на клетъчно ниво.

Recommended Articles